Το έργο IRIS στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του διυλιστηρίου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, με την εφαρμογή τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Μονάδα Αναμόρφωσης Μεθανίου (SMR), καθιστώντας το ταυτόχρονα έναν μεγάλο παραγωγό υδρογόνου εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών.
Το έργο θα ενσωματώσει μία σειρά βιομηχανικών διεργασιών (π.χ. υγροποίηση, ενεργειακή ολοκλήρωση μεταξύ μονάδων) σε κλίμακα και προδιαγραφές που δεν έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν σε ανεξάρτητο διυλιστήριο. Η κύρια καινοτομία του έγκειται στον συγκερασμό προηγμένων τεχνολογιών, στη συμμετοχή πολλαπλών ενδιαφερόμενων μερών και στη δημιουργία της βάσης για μια πρώτη στο είδος της μονάδα δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Συνολικά, το έργο IRIS θα συνεισφέρει στην αποφυγή 8,58 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 κατά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Με τον τρόπο αυτό θα μεγιστοποιηθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του έργου, επιτυγχάνοντας τόσο άμεση απανθρακοποίηση μέσω της μείωσης των εκπομπών όσο και έμμεση απανθρακοποίηση μέσω της παραγωγής καυσίμων χαμηλών ανθρακικού αποτυπώματος, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ.

Η τεχνολογία
Η τεχνολογία δέσμευσης (post combustion technology) που έχει επιλεγεί για το IRIS θα επιτρέψει τόσο την απρόσκοπτη παραγωγή υδρογόνου όσο και τη συνεχή παραγωγή ατμού υψηλής πίεσης καθώς θα επεξεργάζεται τα απαέρια της μονάδας παραγωγής υδρογόνου χωρίς να παρεμβάλλεται στη λειτουργία της. Σημειώνεται ότι το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στα καυσαέρια της μονάδας παραγωγής υδρογόνου θα δεσμεύεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%.
Το παραγόμενο υδρογόνο, εκτός από τη χρήση του εντός του διυλιστηρίου, θα χρησιμοποιείται και ως καύσιμο στον τομέα των χερσαίων μεταφορών ενώ ποσότητες αυτού δύνανται να εγχέονται και στο δίκτυο του φυσικού αερίου συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην απανθρακοποίηση των τελικών χρηστών του (π.χ. βιομηχανία, θέρμανση κατοικιών κλπ). Η υλοποίηση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή του 89% των σχετικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε σύγκριση με τις σημερινές εκπομπές.
Το μεγαλύτερο μέρος του δεσμευόμενου διοξειδίου του άνθρακα προορίζεται για αποθήκευση σε υπεράκτιο γεωλογικό σχηματισμό στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ μια μικρότερη ποσότητα θα αξιοποιείται για την παραγωγή 10.000 τόνων συνθετικής μεθανόλης ετησίως. Η συνθετική μεθανόλη δύναται να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καύσιμο ναυτιλίας όσο και σε βιομηχανικές εφαρμογές.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το έργο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και ειδικά στον στόχο του Net-Zero Industry Act για την επίτευξη χωρητικότητας αποθήκευσης CΟ2 50Mt/y έως το 2030, καθώς και στον στόχο του REPowerEU για τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία και τις μεταφορές.
Το IRIS θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας έως και 2.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 21 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έργου.


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το IRIS CCUS Project?
A condimentum vitae sapien pellentesque habitant morbi tristique senectus et. Suspendisse ultrices gravida dictum fusce. Egestas diam in arcu cursus euismod. Et egestas quis ipsum suspendisse ultrices gravida dictum. Vulputate eu scelerisque felis imperdiet proin fermentum leo vel orci.